


„Ukáž mi, čo ješ, a ja ti poviem, kto si“ – Gastronómia v regióne Abaúj
Pestovanie obilnín, viniča a ovocia zohrávalo v stravovaní osád v tejto oblasti zásadnú úlohu. Obyvatelia dedín dostávali chýbajúce obilie od roľníkov z nížin výmenou za ich prácu alebo za ovocie, víno či remeselné výrobky (rezbárske výrobky) a drevené uhlie a vápno.
Zberateľstvo nebolo zanedbateľné, ale jeho úloha bola druhoradá v porovnaní s poľnohospodárstvom a poľnohospodárskymi produktmi. Bežne sa používal chlieb, mlieko, vajcia a zelenina. Chov ošípaných, hovädzieho dobytka a na niektorých miestach aj oviec poskytoval mäso pre kuchyne, ktoré dopĺňal chov veľkého množstva drobných hospodárskych zvierat a hydiny.

Žatevná polievka Abaúj (fotó: streetkitchen.hu)
Čerstvé mäso sa varilo v polievkach v nedeľu a počas sviatkov a najčastejším mäsovým pokrmom bolo varené mäso. Údené mäso sa používalo najmä na dochutenie polievok (žatevná polievka). Proso má len málo archaických znakov, hoci konzumácia prosa – aj v podobe záverečného jedla na svadbe, prosnej kaše v mlieku – bola hodná 20. storočia.
Čerstvé aj sušené plody sa používali na výrobu rôznych omáčok vrátane šťaveľovej, chrenovej a paradajkovej (tie sa aj smažili). Na druhej strane, hlavné jedlá takmer nikdy neobsahovali dusené mäso.
Varené cestoviny boli veľmi dôležité: kvalitná pšenica umožňovala pripravovať rôzne náplne do polievok. Knedle zo zemiakového cesta plnené ovocím boli tiež súčasťou stravy dedín v nížinách. Spomedzi pečených zákuskov si osobitnú zmienku zaslúžia béles a slávnostné koláčiky. Okrem tvarohových béle, ktoré sú najobľúbenejšie, sa z cesta z nich vyrábajú makové, orechové alebo lekvárové béle, tvarohové alebo lekvárové batu (batyu).
„Ukáž mi, čo ješ, a ja ti poviem, z čoho si“, hovorí sa. Ak chcete lepšie spoznať región Abaúj, nezabudnite na miestne jedlá. V nasledujúcich dvoch článkoch vám pomôžeme s niekoľkými oslnivými receptami! Zostaňte naladení!