Pestrá strava s malým množstvom surovín – Gastronómia údolia Bódva III.

V minulosti údolie Bodvy nepatrilo k najrozvinutejším regiónom Karpatskej kotliny a ľudia, ktorí tu žili, si pripravovali každodenné jedlá z lacných, lokálne pestovaných a ľahko dostupných surovín. Hoci nepoužívali veľa ingrediencií, dokázali ich pripraviť rôznymi spôsobmi. Najlepším dôkazom toho je kaša arwa a zemiakový kastról. Tu sú recepty!  

Jačmenná kaša

Zloženie:

1 liter šťavy z kyslej kapusty, 50 dkg jemnej kukuričnej múky, 2 veľké hlavy červenej cibule, 10 dkg údenej slaniny, štipka soli, 1 čajová lyžička papriky.

Príprava:

Šťavu z kyslej kapusty zriedenú trochou vody priveďte do varu. Keď zovrie, pridajte kukuričnú múku a miešajte do hladka. Keď sa začne variť, miešajte, kým nie je horúca, a potom pridajte kukuričnú múku a miešajte, kým nie je hladká. Medzitým nakrájajte údenú slaninu na kocky, vyškvarte tuk a odstráňte bravčovú masť. Na tuku osmažte nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, osoľte a okoreňte. Pri podávaní posypte knedle slaninou a dusenou červenou cibuľou.

Zemiakový kastról

Zloženie:

6 stredne veľkých zemiakov

300 g hladkej múky (podľa potreby)

soľ podľa chuti

300 gramov múky 300 g múky 300 g múky

500 g kravského tvarohu

150 g údenej slaniny

150 g klobásy

150 g masla

200 g kyslej smotany

    (foto: Pinterest)

    Príprava:

    Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Kým sa zemiaky varia, roztlač vidličkou tvaroh, vmiešaj nasekaný kôpor, rozpusť maslo a opeč klobásu a slaninu. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme na miernom ohni za stáleho miešania múku (záleží na tom, koľko múky pridáme, mala by byť trochu riedka ako konzistencia knedle). Keď začne bublať, odstavíme z ohňa. Vezmite veľkú jenai alebo keramickú misu a urobte v nej knedle: použite dve lyžice a maslo. Ponorte lyžice do masla, potom jednou lyžicou naberte malé množstvo zemiakovej zmesi a druhou ju zoškrabte. Po položení vrstvy zemiakov môžete na ňu položiť kôprový tvaroh. Takto vrstvite, kým nespotrebujete všetku zemiakovú kašu a tvaroh. Keď je vrstva hotová, navrstvite na ňu opečenú slaninu a klobásu. Pri podávaní alebo hneď po dokončení môžete poliať kyslou smotanou.

    „Hlad je tma v žalúdku,“ povedal Béla Hamvas. Ak teda máte chuť, pripravte si uvedené ľudové jedlá a ochutnajte chute údolia Bodvy! Dobrú chuť!

    STAŇTE SA REDAKTOROM!

    Máte dobrý nápad?

    Občianske združenie Mládež pre údolie Bodvy je otvorené všetkým inovatívnym nápadom. Ak máte chuť nám pomôcť, kontaktujte nás.

    Obsah tejto webovej stránky nemusí nevyhnutne odrážať oficiálne stanovisko Európskej únie.