


Pestrá strava s malým množstvom surovín – Gastronómia údolia Bódva III.
V minulosti údolie Bodvy nepatrilo k najrozvinutejším regiónom Karpatskej kotliny a ľudia, ktorí tu žili, si pripravovali každodenné jedlá z lacných, lokálne pestovaných a ľahko dostupných surovín. Hoci nepoužívali veľa ingrediencií, dokázali ich pripraviť rôznymi spôsobmi. Najlepším dôkazom toho je kaša arwa a zemiakový kastról. Tu sú recepty!
Jačmenná kaša
Zloženie:
1 liter šťavy z kyslej kapusty, 50 dkg jemnej kukuričnej múky, 2 veľké hlavy červenej cibule, 10 dkg údenej slaniny, štipka soli, 1 čajová lyžička papriky.
Príprava:
Šťavu z kyslej kapusty zriedenú trochou vody priveďte do varu. Keď zovrie, pridajte kukuričnú múku a miešajte do hladka. Keď sa začne variť, miešajte, kým nie je horúca, a potom pridajte kukuričnú múku a miešajte, kým nie je hladká. Medzitým nakrájajte údenú slaninu na kocky, vyškvarte tuk a odstráňte bravčovú masť. Na tuku osmažte nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, osoľte a okoreňte. Pri podávaní posypte knedle slaninou a dusenou červenou cibuľou.

Zemiakový kastról
Zloženie:
6 stredne veľkých zemiakov
300 g hladkej múky (podľa potreby)
soľ podľa chuti
300 gramov múky 300 g múky 300 g múky
500 g kravského tvarohu
150 g údenej slaniny
150 g klobásy
150 g masla
200 g kyslej smotany

(foto: Pinterest)
Príprava:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Kým sa zemiaky varia, roztlač vidličkou tvaroh, vmiešaj nasekaný kôpor, rozpusť maslo a opeč klobásu a slaninu. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme na miernom ohni za stáleho miešania múku (záleží na tom, koľko múky pridáme, mala by byť trochu riedka ako konzistencia knedle). Keď začne bublať, odstavíme z ohňa. Vezmite veľkú jenai alebo keramickú misu a urobte v nej knedle: použite dve lyžice a maslo. Ponorte lyžice do masla, potom jednou lyžicou naberte malé množstvo zemiakovej zmesi a druhou ju zoškrabte. Po položení vrstvy zemiakov môžete na ňu položiť kôprový tvaroh. Takto vrstvite, kým nespotrebujete všetku zemiakovú kašu a tvaroh. Keď je vrstva hotová, navrstvite na ňu opečenú slaninu a klobásu. Pri podávaní alebo hneď po dokončení môžete poliať kyslou smotanou.
„Hlad je tma v žalúdku,“ povedal Béla Hamvas. Ak teda máte chuť, pripravte si uvedené ľudové jedlá a ochutnajte chute údolia Bodvy! Dobrú chuť!