„Každé jedlo rozpráva príbeh“- Gastronómia Abaúj II.

 

„Polievka je ako predohra v opere alebo vstup do paláca, dáva Vám predstavu o tom, aké bude menu,“ píše Grimod a la Reynière, princ gurmánov. Ale polievka, najobľúbenejší predkrm Maďarov, nám môže veľa povedať nielen o kvalite jedálneho lístka, ale aj o gastronómii a vyspelosti konkrétneho národa a etnografie regiónu. Pozrime sa, aké prekvapenia má región Abaúj pripravené pre gastronomických turistov, ktorí sem zavítajú!

Čerstvé mäso sa varilo v polievkach v nedeľu a počas sviatkov, varené mäso bolo najčastejším mäsovým pokrmom v Abaúj. Údené mäso bolo tiež hlavnou príchuťou polievok (žatevná polievka). Proso má len málo archaických znakov, hoci konzumácia prosa – dokonca aj v podobe záverečného jedla na svadbe, prosnej kaše v mlieku – prežila 20. storočie. Tu je niekoľko receptov na niekoľko regionálnych polievok, ktoré si môžete pripraviť doma.

Polievka Abalé (bravčová polievka)

Ingrediencie: 1 bochník bravčového mäsa, 3 stredne veľké zemiaky, 1,5 l abalé, 1 koreň zeleru, 1 bobkový list, 1 mrkva, 1 repa, 1 stredne veľká cibuľa, mleté korenie, červená paprika, soľ,

Príprava: V prípade potreby pridajte červenú papriku. Keď je uvarené, pridajte soľ a korenie, potom pridajte hurku a priveďte do varu. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a na kocky nakrájanú klobásu a varte, kým nie sú hotové.

Abalé: korenistá mastná šťava, v ktorej sa varí slanina a kusy mäsa (bez kostí) po zabití ošípanej.

Bravčová polievka (forrás: Ízőrzők)

 Žatevná polievka je sýta polievka, ktorá sa tradične pripravuje počas jarných žatiev a zimných zabíjačiek ošípaných. Žatevná polievka je výdatná sedliacka polievka, jedlo na jedno použitie, ktoré sa pripravuje počas zimnej sezóny zabíjačiek ošípaných.

 Žatevná polievka Abaúji

 Ingrediencie: 1 kus údeného bravčového klusáka, 0,5 kg bravčového mäsa s kosťou, 3 l vody, 1 l mlieka, estragón, 3 lyžice múky, ocot.

 Príprava: Keď je mäso uvarené, urobte z neho kašu a za stáleho miešania ju postupne pridávajte do polievky. Šľahanie: do hrnca dajte 3 polievkové lyžice múky a za stáleho miešania prilievajte liter mlieka, kým sa neurobia hrudky. Po rozšľahaní polievku ochuťte trochou octu (podľa chuti) a priveďte do varu.

V 19. storočí mala Abaujsko-turnianska župa (čo je to isté ako región Abaúj) dve významné vinohradnícke oblasti, jednu v Hegyközi (s centrom Abaújszántó) a druhú v kopcoch Csereháti. Vínna polievka je veľmi obľúbenou vianočnou pochúťkou a vyrába sa v regióne Abaúj:

 Polievka z vína

Ingrediencie: 1 l bieleho vína, 2 dl vody, 5 vajec, 3-4 klinčeky, 1 tyčinka škorice, cukor, 0,5 malej citrónovej kôry, 4 lyžice kyslej smotany.

Príprava: Do 7 dl bieleho vína pridajte 2 dl vody, cukor, klinčeky, škoricu a citrónovú kôru a priveďte do varu. V samostatnej miske zmiešajte 5 žĺtkov s 3 lyžicami kyslej smotany a 4 lyžicami studeného bieleho vína. Zmes za stáleho miešania vlejte do horúceho ochuteného vína a za stáleho miešania priveďte do varu. Pripravenú polievku podávajte s knedľami.

Polievka z vína (foto: mindmegette.hu)

Tí, ktorí už v Telkibányi boli, dúfajme, že ochutnali ďalšiu miestnu pochúťku, a tí, ktorí plánujú výlet, by ju určite mali vyskúšať teraz, pretože je to jedna z neprehliadnuteľných špecialít miestnych obyvateľov.

 Telkibánya ragú polievka

Ingrediencie: 1 kg bravčového pliecka, 10 dkg údenej slaniny, 1 malá cibuľa, 4 dl kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku, 5 mrkiev, 2 korene petržlenu, ocot, mleté korenie, 4 šampiňóny, 2 lyžičky estragónu, trochu múky, olej, soľ, paprika. Na polievkovú náplň do knedlíčkov: 2 vajcia, 4 lyžice hladkej múky.

Príprava: Keď je mäso mäkké a osušené, osolíme ho, okoreníme, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou. Skôr ako mäso zmäkne, pridajte na kocky nakrájanú zeleninu, pridajte vodu a podľa potreby ešte raz okoreňte. Prikryte a varte, kým zelenina nezmäkne.

Dusená polievka Telkibányai  (foto:hellozemplen.hu)

 Z trochy oleja, múky a papriky urobíme svetlú zápražku (zápražka: múku osmažíme na oleji do svetlej farby, pridáme papriku a podlejeme vodou), pridáme kyslú smotanu so zvyšnou 1 lyžičkou estragónu a celé to vlejeme do polievky. Priveďte do varu, pridajte toľko octu, aby bol pokrm príjemne pikantný, a nakoniec pridajte knedle z 2 vajec a 4 PL múky.

 Hovorí sa, že každé jedlo rozpráva príbeh. Ak vás nebaví pečenie, ale túžite ochutnať gastronómiu, vydajte sa za dobrodružstvom, navštívte miestnu reštauráciu alebo hostinec a spoznajte neobyčajné príbehy regiónu Abaúj.

STAŇTE SA REDAKTOROM!

Máte dobrý nápad?

Občianske združenie Mládež pre údolie Bodvy je otvorené všetkým inovatívnym nápadom. Ak máte chuť nám pomôcť, kontaktujte nás.

Obsah tejto webovej stránky nemusí nevyhnutne odrážať oficiálne stanovisko Európskej únie.