


„Jedlo bez dezertu je ako oblek bez kravaty“ – Gastronómia Abaúj III.
Ak prijmeme slová Grimoda a la Reynière, citované v predchádzajúcej časti, že polievka je ako predohra v opere, potom podstatu dezertu asi najvýstižnejšie vyjadril francúzsky šéfkuchár Fernand Point: „Jedlo bez dezertu je ako oblek bez kravaty!“ Inšpirovaní týmto faktom Vám predstavujeme niekoľko skvelých receptov z regiónu Abaúj. V regióne Abaúj je maková (alebo orechová) bobajka typickým jedlom vianočných sviatkov (adventu a Štedrého dňa), preto sa pozrime, ako sa táto chutná regionálna sladkosť pripravuje.
Bobajka
Ingrediencie: 1 kg múky, 2 vajcia, 5 dkg droždia, 0,5 l mlieka, 10 dkg masla, 25 dkg cukru, soľ, mak, med.
Príprava: Do múky pridáme cukor, vajce, soľ, droždie a mlieko a vymiesime. (Po vykysnutí cesta (1 hodina) ho prehnetieme a rozvaľkáme na tenké pásiky, ktoré nakrájame na 1,5 – 2 cm kúsky. Strany malých rožkov potrite maslom a uložte ich tesne vedľa seba (musíte ich uložiť tesne vedľa seba, aby sa cesto neroztiahlo) na plech, potom ich upečte v predhriatej rúre do červena. Po upečení ho vyklopte a nechajte uschnúť, čo potrvá asi 2 dni. Osušené cesto (bobajka) vložíme do vriacej vody (1-2 minúty), necháme odkvapkať a preložíme na tanier. Pred podávaním posypte makom s práškovým cukrom a pokvapkajte medom.

Bobajka (fotó: streetkitchen.hu)
Medovník je naozaj obľúbená, klasická zimná pochúťka, ktorá sa vyrába takmer v každom kúte Karpatskej kotliny. Nasledujúci recept je z knihy Háromhuta.
Medovník z Háromhuta
Ingrediencie: na cesto: 350 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 100 g štrúdľovej múky, 1 lyžička sódy bikarbóny, 2 lyžičky kakaa, 0,5 lyžičky mletej škorice, 0,5 lyžičky mletého klinčeka, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 lyžica kyslej smotany, 150 g agátového medu, 80 g bravčovej masti. Na polevu: bielok z 1 vajca, 120 g práškového cukru (dosť na 3 porcie sušienok).
Príprava: Suché prísady na cesto zmiešame v miske, pridáme 1 vajce, žĺtok z 1 vajca, tuk, kyslú smotanu a med a vymiesime. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladajte vedľa seba knedle veľkosti žĺtka (nie tesne vedľa seba). Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 8 až 10 minút. Jednu stranu ešte nie horúcich, ale teplých knedlí ponorte do polevy a nechajte zaschnúť. Na prípravu polevy zmiešajte bielky s práškovým cukrom tak, aby sa nepenili.

Medovníky z Háromhuta (foto: gasztroangyal.hu)
Keď sa povie koláčiky, väčšine z nás sa pravdepodobne ako prvé vybaví kyslá smotana, cesnak a strúhaný syr. Tento starobylý pokrm sa však dá pripraviť aj v sladkej verzii. Je to princezňovské jedlo, rýchle ako blesk, podobne ako vajíčka alebo žerucha.
Palacinky s kôprom a tvarohom
Ingrediencie:
Na cesto: 50 dkg múky, 5 dkg masla (roztopeného), 1 vajce, 3 dl mlieka, 2,5 dkg droždia; soľ; cukor
Na plnku: 1 vajce; 0,5 kg kravského tvarohu; cukor; nasekaný kôpor; soľ.
Príprava: Droždie sa rozpustí v ½ dl mlieka s trochou cukru. Pridajte vajce, rozpustené maslo, zvyšok mlieka a droždie a rukou dobre premiešajte. Prikryte ho kuchynskou utierkou, aby vykyslo. Na prípravu náplne zmiešajte tvaroh a nasekaný kôpor (podľa chuti), potom dochuťte soľou a cukrom. Cesto rozdelím na dve alebo štyri rovnaké časti a rozvaľkám na štvorce. Do stredu dám kôprový tvaroh a cesto preložím (najprv preložím štyri rohy štvorca a potom opäť rohy. Cesto som nechala 30 minút stáť, potom som ho potrela vajíčkom a vložila do vyhriatej rúry.

Diabolská pilulka
Ingrediencie: 50 dkg múky, 5 dl mlieka, 5 dkg masla, 6 vajec, 1 lyžica cukru, 1 lyžička prášku do pečiva, kakaový prášok, škoricový cukor.

Ördögpirula (foto: mindmegette.hu)
Príprava: Do mlieka pridajte maslo, cukor a štipku soli a priveďte ho do varu. Keď ochutené mlieko zovrie, odstavte ho z ohňa a rýchlo vmiešajte múku, kým sa neoddelí od stien panvice. Do vychladnutého (vlažného) cesta po jednom zašľahajte vajcia a potom vmiešajte prášok do pečiva. Cesto hádžeme (veľkou) lyžicou do horúceho oleja a smažíme dozlatista. Knedle osušte a ešte teplé ich namočte najprv do sladeného kakaového prášku a potom do sladenej škorice.
Slapčúgovať na vode
Ingrediencie: 50 dkg múky, 25 dkg masti, 20 dkg kryštálového cukru, 3 dkg droždia, 1 dl kyslej smotany, trochu citrónovej kôry, soľ, lekvár (slivky) na plnku.

Vízen kullogó (foto: Ízőrzők)
Príprava: Múku, tuk, kyslú smotanu, citrónovú kôru a soľ zmiešame, pridáme droždie a vymiesime. Cesto nechajte hodinu odpočívať. Cesto sa zabalí do textilnej utierky alebo handričky a zviaže sa rukoväťou drevenej lyžice položenej nad misou so studenou vodou. Keď cesto vykysne, vyberte ho a vyklopte na dosku posypanú kryštálovým cukrom, potom ho rozvaľkajte na tenké cesto. Pomocou formičky na cesto vyrežte plnku, naplňte ju džemom a cesto preložte do tvaru polmesiaca. Malé polmesiačiky poukladajte vedľa seba na plech a upečte v predhriatej rúre.
Na konci tohto príspevku som mala pocit, že by som mohla ochutnať všetky recepty, a dúfam, že aj vy, pretože deväť z desiatich ľudí priznáva, že miluje sladkosti. Desatina z nich klame.