„Jedlo bez dezertu je ako oblek bez kravaty“ – Gastronómia Abaúj III.

 

Ak prijmeme slová Grimoda a la Reynière, citované v predchádzajúcej časti, že polievka je ako predohra v opere, potom podstatu dezertu asi najvýstižnejšie vyjadril francúzsky šéfkuchár Fernand Point: „Jedlo bez dezertu je ako oblek bez kravaty!“ Inšpirovaní týmto faktom Vám predstavujeme niekoľko skvelých receptov z regiónu Abaúj. V regióne Abaúj je maková (alebo orechová) bobajka typickým jedlom vianočných sviatkov (adventu a Štedrého dňa), preto sa pozrime, ako sa táto chutná regionálna sladkosť pripravuje.

 Bobajka

Ingrediencie: 1 kg múky, 2 vajcia, 5 dkg droždia, 0,5 l mlieka, 10 dkg masla, 25 dkg cukru, soľ, mak, med.

Príprava: Do múky pridáme cukor, vajce, soľ, droždie a mlieko a vymiesime. (Po vykysnutí cesta (1 hodina) ho prehnetieme a rozvaľkáme na tenké pásiky, ktoré nakrájame na 1,5 – 2 cm kúsky. Strany malých rožkov potrite maslom a uložte ich tesne vedľa seba (musíte ich uložiť tesne vedľa seba, aby sa cesto neroztiahlo) na plech, potom ich upečte v predhriatej rúre do červena. Po upečení ho vyklopte a nechajte uschnúť, čo potrvá asi 2 dni. Osušené cesto (bobajka) vložíme do vriacej vody (1-2 minúty), necháme odkvapkať a preložíme na tanier. Pred podávaním posypte makom s práškovým cukrom a pokvapkajte medom. 

Bobajka (fotó: streetkitchen.hu)

Medovník je naozaj obľúbená, klasická zimná pochúťka, ktorá sa vyrába takmer v každom kúte Karpatskej kotliny. Nasledujúci recept je z knihy Háromhuta.

 Medovník z Háromhuta

 Ingrediencie: na cesto: 350 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 100 g štrúdľovej múky, 1 lyžička sódy bikarbóny, 2 lyžičky kakaa, 0,5 lyžičky mletej škorice, 0,5 lyžičky mletého klinčeka, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 lyžica kyslej smotany, 150 g agátového medu, 80 g bravčovej masti. Na polevu: bielok z 1 vajca, 120 g práškového cukru (dosť na 3 porcie sušienok).

 Príprava: Suché prísady na cesto zmiešame v miske, pridáme 1 vajce, žĺtok z 1 vajca, tuk, kyslú smotanu a med a vymiesime. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladajte vedľa seba knedle veľkosti žĺtka (nie tesne vedľa seba). Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 8 až 10 minút. Jednu stranu ešte nie horúcich, ale teplých knedlí ponorte do polevy a nechajte zaschnúť. Na prípravu polevy zmiešajte bielky s práškovým cukrom tak, aby sa nepenili.

Medovníky z Háromhuta (foto: gasztroangyal.hu)

Keď sa povie koláčiky, väčšine z nás sa pravdepodobne ako prvé vybaví kyslá smotana, cesnak a strúhaný syr. Tento starobylý pokrm sa však dá pripraviť aj v sladkej verzii. Je to princezňovské jedlo, rýchle ako blesk, podobne ako vajíčka alebo žerucha.

Palacinky s kôprom a tvarohom

Ingrediencie:

Na cesto: 50 dkg múky, 5 dkg masla (roztopeného), 1 vajce, 3 dl mlieka, 2,5 dkg droždia; soľ; cukor

Na plnku: 1 vajce; 0,5 kg kravského tvarohu; cukor; nasekaný kôpor; soľ.

Príprava: Droždie sa rozpustí v ½ dl mlieka s trochou cukru. Pridajte vajce, rozpustené maslo, zvyšok mlieka a droždie a rukou dobre premiešajte. Prikryte ho kuchynskou utierkou, aby vykyslo. Na prípravu náplne zmiešajte tvaroh a nasekaný kôpor (podľa chuti), potom dochuťte soľou a cukrom. Cesto rozdelím na dve alebo štyri rovnaké časti a rozvaľkám na štvorce. Do stredu dám kôprový tvaroh a cesto preložím (najprv preložím štyri rohy štvorca a potom opäť rohy. Cesto som nechala 30 minút stáť, potom som ho potrela vajíčkom a vložila do vyhriatej rúry.

Diabolská pilulka

Ingrediencie: 50 dkg múky, 5 dl mlieka, 5 dkg masla, 6 vajec, 1 lyžica cukru, 1 lyžička prášku do   pečiva, kakaový prášok, škoricový cukor.

Ördögpirula (foto: mindmegette.hu)

 Príprava: Do mlieka pridajte maslo, cukor a štipku soli a priveďte ho do varu. Keď ochutené mlieko zovrie, odstavte ho z ohňa a rýchlo vmiešajte múku, kým sa neoddelí od stien panvice. Do vychladnutého (vlažného) cesta po jednom zašľahajte vajcia a potom vmiešajte prášok do pečiva. Cesto hádžeme (veľkou) lyžicou do horúceho oleja a smažíme dozlatista. Knedle osušte a ešte teplé ich namočte najprv do sladeného kakaového prášku a potom do sladenej škorice.

 Slapčúgovať na vode

Ingrediencie: 50 dkg múky, 25 dkg masti, 20 dkg kryštálového cukru, 3 dkg droždia, 1 dl kyslej smotany, trochu citrónovej kôry, soľ, lekvár (slivky) na plnku.

Vízen kullogó (foto: Ízőrzők)

Príprava: Múku, tuk, kyslú smotanu, citrónovú kôru a soľ zmiešame, pridáme droždie a vymiesime. Cesto nechajte hodinu odpočívať. Cesto sa zabalí do textilnej utierky alebo handričky a zviaže sa rukoväťou drevenej lyžice položenej nad misou so studenou vodou. Keď cesto vykysne, vyberte ho a vyklopte na dosku posypanú kryštálovým cukrom, potom ho rozvaľkajte na tenké cesto. Pomocou formičky na cesto vyrežte plnku, naplňte ju džemom a cesto preložte do tvaru polmesiaca. Malé polmesiačiky poukladajte vedľa seba na plech a upečte v predhriatej rúre.

Na konci tohto príspevku som mala pocit, že by som mohla ochutnať všetky recepty, a dúfam, že aj vy, pretože deväť z desiatich ľudí priznáva, že miluje sladkosti. Desatina z nich klame.

STAŇTE SA REDAKTOROM!

Máte dobrý nápad?

Občianske združenie Mládež pre údolie Bodvy je otvorené všetkým inovatívnym nápadom. Ak máte chuť nám pomôcť, kontaktujte nás.

Obsah tejto webovej stránky nemusí nevyhnutne odrážať oficiálne stanovisko Európskej únie.