Gastronómia údolia Bódva I.

Stojí za to pripomenúť si, čo jedli naši predkovia, a zachovať recepty na jedlá, ktoré sa na mnohých miestach stále pripravujú so srdcom a dušou. Našťastie ešte stále existujú typické jedlá, ktoré sú na niektorých miestach autentické, ale v iných častiach krajiny ich možno ani nepoznajú.

V regióne sa pestuje žito, pšenica, zemiaky, kapusta, kukurica, fazuľa, šošovica, tekvica, mak, špalda a proso, ale je tu aj veľa príkladov ich pestovania a používania. Na neúrodných svahoch sa pestovala aj špalda, buď ako kaša, alebo sa mlela na chlebovú múku. Koncom 19. storočia sa proso pestovalo aj na ľudskú spotrebu: lúpalo sa a vyrábala sa z neho kyslá kapusta alebo plnená kapusta. Tieto plodiny sa dopĺňali zeleninou z trhovísk, ovocím a hroznom.

(foto: Pixabay)

Medzi roľníkmi bol chov zvierat na rovnakej úrovni ako poľnohospodárstvo. Chov hovädzieho dobytka, ošípaných a hydiny bol bežný vo všetkých domácnostiach, zatiaľ čo chov oviec bol menej dôležitý.

V lete sa v rámci každodennej stravy konzumovalo veľa rastlinných potravín: v kuchyni dominovali zelené zeleninové jedlá a striedavo ovocie. Na druhej strane, v zime, keď sa jedli len dve jedlá denne, sa pripravovali ťažšie a mastnejšie jedlá. To bolo umocnené zabíjaním ošípaných a typickým zabíjaním husí a kačíc.

Strava migrujúcich robotníkov a školákov však v priebehu 20. storočia túto tradíciu čoraz viac narúšala a normou sa stalo hlavné jedlo o troch chodoch. Raňajky si zachovali veľa z dedičstva predchádzajúcich čias: chacha, kaše, varené cestoviny a ploché koláče tvorili základ. Dôležitá bola spotreba rôznych druhov krupice: mlel sa jačmeň, pšenica, raž a kukurica. Najbežnejším typom jedla bola džemishka. Šťava z kapusty sa bežne používala ako nakladací prostriedok. Pamätá sa, že ak nebolo (kyslé) mlieko do zápražky, nahradila ho kapustová šťava. Z údeného mäsa sa pripravovali rôzne polievky. V chudobnejších rodinách dodávala jedlu na konci zimy chuť len časť kosti. Pri príprave jedla sa v rôznych podobách konzumovali aj zemiaky a kukurica.

V nasledujúcich článkoch sa budeme venovať receptom na tieto jedlá a spôsobu ich prípravy. Zostaňte naladení!

STAŇTE SA REDAKTOROM!

Máte dobrý nápad?

Občianske združenie Mládež pre údolie Bodvy je otvorené všetkým inovatívnym nápadom. Ak máte chuť nám pomôcť, kontaktujte nás.

Obsah tejto webovej stránky nemusí nevyhnutne odrážať oficiálne stanovisko Európskej únie.