


Gastronómia údolia Bódva I.
Stojí za to pripomenúť si, čo jedli naši predkovia, a zachovať recepty na jedlá, ktoré sa na mnohých miestach stále pripravujú so srdcom a dušou. Našťastie ešte stále existujú typické jedlá, ktoré sú na niektorých miestach autentické, ale v iných častiach krajiny ich možno ani nepoznajú.
V regióne sa pestuje žito, pšenica, zemiaky, kapusta, kukurica, fazuľa, šošovica, tekvica, mak, špalda a proso, ale je tu aj veľa príkladov ich pestovania a používania. Na neúrodných svahoch sa pestovala aj špalda, buď ako kaša, alebo sa mlela na chlebovú múku. Koncom 19. storočia sa proso pestovalo aj na ľudskú spotrebu: lúpalo sa a vyrábala sa z neho kyslá kapusta alebo plnená kapusta. Tieto plodiny sa dopĺňali zeleninou z trhovísk, ovocím a hroznom.

(foto: Pixabay)
Medzi roľníkmi bol chov zvierat na rovnakej úrovni ako poľnohospodárstvo. Chov hovädzieho dobytka, ošípaných a hydiny bol bežný vo všetkých domácnostiach, zatiaľ čo chov oviec bol menej dôležitý.
V lete sa v rámci každodennej stravy konzumovalo veľa rastlinných potravín: v kuchyni dominovali zelené zeleninové jedlá a striedavo ovocie. Na druhej strane, v zime, keď sa jedli len dve jedlá denne, sa pripravovali ťažšie a mastnejšie jedlá. To bolo umocnené zabíjaním ošípaných a typickým zabíjaním husí a kačíc.
Strava migrujúcich robotníkov a školákov však v priebehu 20. storočia túto tradíciu čoraz viac narúšala a normou sa stalo hlavné jedlo o troch chodoch. Raňajky si zachovali veľa z dedičstva predchádzajúcich čias: chacha, kaše, varené cestoviny a ploché koláče tvorili základ. Dôležitá bola spotreba rôznych druhov krupice: mlel sa jačmeň, pšenica, raž a kukurica. Najbežnejším typom jedla bola džemishka. Šťava z kapusty sa bežne používala ako nakladací prostriedok. Pamätá sa, že ak nebolo (kyslé) mlieko do zápražky, nahradila ho kapustová šťava. Z údeného mäsa sa pripravovali rôzne polievky. V chudobnejších rodinách dodávala jedlu na konci zimy chuť len časť kosti. Pri príprave jedla sa v rôznych podobách konzumovali aj zemiaky a kukurica.
V nasledujúcich článkoch sa budeme venovať receptom na tieto jedlá a spôsobu ich prípravy. Zostaňte naladení!