


Ak Vianoce, tak vínna polievka a paličky – Gastronómia údolia Bódva II.
V našom predchádzajúcom článku ste sa mohli dozvedieť, čo jedli naši predkovia na Bodve, a teraz sa s našimi čitateľmi podelíme o dva špeciálne vianočné recepty. Začnime vínnou polievkou, lahodným predjedlom vianočného menu. Pozrime sa, ako sa vyrába v údolí Bodvy!
Polievka z hrozienkového vína
Zloženie:
6 dl sladkého bieleho vína
10 dkg cukru
10 dkg hrozienok
1 citrón
8 vaječných žĺtkov
1 tyčinka škorice (približne 1,5 cm)
4 klinčeky
4 štipky muškátového orieška (mletého)
Príprava:
Pred prípravou namočte hrozienka do takého množstva vína, aby boli zakryté. Zvyšok vína zrieďte 4 dl vody, pridajte citrónovú šťavu, pridajte škoricu a klinčeky a varte 2 minúty od bodu varu. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a nastrúhajte do nich citrónovú kôru. Zalejte horúcim vínom a vráťte na oheň, miešajte, kým nezhustne. Kmeň. Podávajte s odkvapkanými hrozienkami a štipkou muškátového orieška

Polievka z hrozienkového vína (foto: femina.hu)
V údolí Bodvy sú makové paličky vianočným jedlom, ktoré si nemôžete nechať ujsť. Tajomný pokrm podávaný ako hlavné jedlo, ale inak koláč. Považuje sa najmä za symbol šťastia: veľa makov – veľa šťastia. Je to bežný vianočný pokrm, známy aj ako guba, gubo, bobajka. Jedol sa ako pôstne jedlo pred Štedrým dňom alebo pred veľkou večerou. Tu je recept!
Maková doboska
Droždie namočte do vlažného mlieka. Základnou surovinou je pol kilogramu múky na štrúdľu. Do múky pridajte trochu soli, do vlažného mlieka cukor a po niekoľkých minútach zmäknutia do múky pridajte droždie. Potom vymiesime cesto. Cesto je dobré, keď sa oddeľuje od stien misy a od rúk. Nakoniec ho prikryte a dajte na teplé miesto kysnúť. Ďalším krokom je uhladenie cesta. Z cesta vyvaľkajte valčeky na šírku plechu a pečte v rúre vyhriatej na 220 °C niekoľko minút, kým nie sú chrumkavé. Paličky prekrojte na polovicu a kúsky pokvapkajte osladeným mliekom. Za starých čias sa len zalievali. Nakrájajte mak alebo vlašské orechy a nakoniec oslaďte.

(foto: Nagy Zita)
V Bódvavendégi sa doboska vždy pripravuje s makom, ale je veľmi chutná aj s orechmi a jej príprava je jednoduchá a lacná.
